Pada-Mu Ku Bersujud


"Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Kaya, wahai Zat Yang Maha Terpuji, wahai Zat Yang Memulai, wahai Zat Yang Mengembalikan, wahai Zat Yang Maha Penyayang, wahai Zat Yang Maha Pengasih. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain-Mu Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan kesejahteraan atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat beliau."

"Ya Allah, aku memohon kepada Engkau ilmu yang berguna, rezeki yang luas dan kesembuhan dari segala rupa penyakit.""
Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu dari keharamanMu dan cukupilah aku dengan kurniaMu dari selainMu !""Ya Allah! Jadikanlah aku dicintai (dikasihi) pada hati orang-orang mukmin, dan jadikanlah serta sampaikanlah sehingga 120 tahun, maka Allah adalah sebaik-baik Pemelihara dan Dia Maha Pengasih dan Penyayang, segala puja dan puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam"
"Ya Allah! Ampunilah aku dan kedua ibu bapaku, rahmatilah keduanya sebagaimana mereka telah memeliharaku di masa kecilku. Ya Allah! Ampunilah sekalian orang Muslimin dan Muslimat, begitu juga sekalian orang mukminin dan mukminat, berilah kami (waktu berada) di dunia ini kebaikan (kesenangan), ketika di akhirat juga kebaikan (kesenangan) dan peliharalah kami dari azab neraka."

Nasi Briyani Daging


Nasi Briyani Daging

Bahan-bahan untuk memasak Nasi Briyani
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 1/2 sudu besar rempah briyani 
  • bahan-bahan di mesin atau ditumbuk
  • 4 cawan beras basmathi atau beras yg biasa
  • 4 cawan air atau ikut sukatan air untuk jenis beras yang digunakan
  • 1 senduk nasi susu pekat manis atau 1/2 tin susu cair
  • garam secukup rasa
Cara Memasak
 
1. Goreng bawang dalam minyak sapi yang panas sehingga kuning
2. Masukkan tomato dan goreng lagi hingga pecah minyak
3. Tambahkan bawang putih, halia, yogurt dan rempah biryani
4. Masukkan daging, ayam atau kambing. Masak selama 15 minit
5. Tambahkan 1 cawan air dan masak lagi dengan api perlahan hingga daging agak lembut
6. Bila daging dah lembut kuatkan api dan masak hingga pecah minyak
7. Ambil rasa, kalau tak cukup rasa, letak garam secukup rasa
Cara Memasak Nasi
1. Beras yang telah direndam tadi dibuangkan air terlebih dahulu
2. Kemudian tambahkan anggaran 12 cawan air dan 3 sudu besar garam
3. Masak nasi hingga ¾ masak
4. Kemudian buangkan airnya menggunakan penapis
Cara Melapis Nasi
1. Ambil 1/3 nasi dan ratakan
2. Kemudian ambil daging yang telah dimasak tadi letaklah dalam 3 atau 4 ketul
3. Letakkan pula gajus ,bawang goreng , daun pudina
4. Buat dalam 3 lapis
5. Akhir sekali, buat lubang dan tuangkan sedikit pewarna kuning dalam lubang tadi
6. Masak sekali lagi dengan api yang perlahan sehingga nasi masak
7. Gaulkan sebelum dihidang

0 comments:

Post a Comment

get this widget here

TOL GEBU