Pada-Mu Ku Bersujud


"Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Kaya, wahai Zat Yang Maha Terpuji, wahai Zat Yang Memulai, wahai Zat Yang Mengembalikan, wahai Zat Yang Maha Penyayang, wahai Zat Yang Maha Pengasih. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain-Mu Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan kesejahteraan atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat beliau."

"Ya Allah, aku memohon kepada Engkau ilmu yang berguna, rezeki yang luas dan kesembuhan dari segala rupa penyakit.""
Ya Allah, cukupilah aku dengan kehalalanMu dari keharamanMu dan cukupilah aku dengan kurniaMu dari selainMu !""Ya Allah! Jadikanlah aku dicintai (dikasihi) pada hati orang-orang mukmin, dan jadikanlah serta sampaikanlah sehingga 120 tahun, maka Allah adalah sebaik-baik Pemelihara dan Dia Maha Pengasih dan Penyayang, segala puja dan puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam"
"Ya Allah! Ampunilah aku dan kedua ibu bapaku, rahmatilah keduanya sebagaimana mereka telah memeliharaku di masa kecilku. Ya Allah! Ampunilah sekalian orang Muslimin dan Muslimat, begitu juga sekalian orang mukminin dan mukminat, berilah kami (waktu berada) di dunia ini kebaikan (kesenangan), ketika di akhirat juga kebaikan (kesenangan) dan peliharalah kami dari azab neraka."

DAGING MASAK MERAH MAK TIMAH


Daging lembu yang telah direbus dengan pewarna merah
2 labu bawang besar*
4-6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
1-2 sudu makan cili kering kisar
air rebusan daging
2-3 sudu makan sos tiram
3-4 sudu makan sos tomato
3-4 sudu makan sos cili
secubit asam jawa
garam secukup rasa
2 biji cili merah – potong ikut suka hati.. kasar/memanjang - sy guna paprika merah
2 labu bawang besar- potong bulat
5-6 helai daun limau – potong hiris

* Kisar halus bahan2 tersebut

Cara2:

1. Tumis bahan2 bertanda * yg telah dikisar halus dan juga cili kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan semua jenis sos. Kacau sebati. Jika terlalu kering, masukkan sedikikt air rebusan daging.
3. Masukkan daging rebus.
4. Tambahkan air rebusan daging sedikit demi sedikit utk mengelakkan kuah terlalu kering. Jgn tuang banyak, nanti kuah cair x sedap.
5. Tambahkan asam jawa dan garam secukup rasa.
6. Masukkan cili merah potong dan bawang besar dipotong bulat dan daun limau purut. Biarkan cili merah dan bawang layu. Kacau sebati.

1 comments:

JaSSNaNi said...

sedapnya nampak daging mak timah ni.. nak wat pun tak susah sangat ye.. thanks shared resepi..

Post a Comment

get this widget here

TOL GEBU