Nasi Briyani Daging
Bahan-bahan untuk memasak Nasi Briyani
- 5 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 inci halia
- 2 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 1/2 sudu besar rempah briyani
- bahan-bahan di mesin atau ditumbuk
- 4 cawan beras basmathi atau beras yg biasa
- 4 cawan air atau ikut sukatan air untuk jenis beras yang digunakan
- 1 senduk nasi susu pekat manis atau 1/2 tin susu cair
- garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Goreng bawang dalam minyak sapi yang panas sehingga kuning
2. Masukkan tomato dan goreng lagi hingga pecah minyak
3. Tambahkan bawang putih, halia, yogurt dan rempah biryani
4. Masukkan daging, ayam atau kambing. Masak selama 15 minit
5. Tambahkan 1 cawan air dan masak lagi dengan api perlahan hingga daging agak lembut
6. Bila daging dah lembut kuatkan api dan masak hingga pecah minyak
7. Ambil rasa, kalau tak cukup rasa, letak garam secukup rasa
1. Goreng bawang dalam minyak sapi yang panas sehingga kuning
2. Masukkan tomato dan goreng lagi hingga pecah minyak
3. Tambahkan bawang putih, halia, yogurt dan rempah biryani
4. Masukkan daging, ayam atau kambing. Masak selama 15 minit
5. Tambahkan 1 cawan air dan masak lagi dengan api perlahan hingga daging agak lembut
6. Bila daging dah lembut kuatkan api dan masak hingga pecah minyak
7. Ambil rasa, kalau tak cukup rasa, letak garam secukup rasa
Cara Memasak Nasi
1. Beras yang telah direndam tadi dibuangkan air terlebih dahulu
2. Kemudian tambahkan anggaran 12 cawan air dan 3 sudu besar garam
3. Masak nasi hingga ¾ masak
4. Kemudian buangkan airnya menggunakan penapis
2. Kemudian tambahkan anggaran 12 cawan air dan 3 sudu besar garam
3. Masak nasi hingga ¾ masak
4. Kemudian buangkan airnya menggunakan penapis
Cara Melapis Nasi
1. Ambil 1/3 nasi dan ratakan
2. Kemudian ambil daging yang telah dimasak tadi letaklah dalam 3 atau 4 ketul
3. Letakkan pula gajus ,bawang goreng , daun pudina
4. Buat dalam 3 lapis
5. Akhir sekali, buat lubang dan tuangkan sedikit pewarna kuning dalam lubang tadi
6. Masak sekali lagi dengan api yang perlahan sehingga nasi masak
7. Gaulkan sebelum dihidang
2. Kemudian ambil daging yang telah dimasak tadi letaklah dalam 3 atau 4 ketul
3. Letakkan pula gajus ,bawang goreng , daun pudina
4. Buat dalam 3 lapis
5. Akhir sekali, buat lubang dan tuangkan sedikit pewarna kuning dalam lubang tadi
6. Masak sekali lagi dengan api yang perlahan sehingga nasi masak
7. Gaulkan sebelum dihidang
0 comments:
Post a Comment