Daging lembu yang telah direbus dengan pewarna merah
2 labu bawang besar*
4-6 ulas bawang putih*
4-6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
1-2 sudu makan cili kering kisar
air rebusan daging
2-3 sudu makan sos tiram
3-4 sudu makan sos tomato
3-4 sudu makan sos cili
secubit asam jawa
garam secukup rasa
2 biji cili merah – potong ikut suka hati.. kasar/memanjang - sy guna paprika merah
2 labu bawang besar- potong bulat
5-6 helai daun limau – potong hiris
1-2 sudu makan cili kering kisar
air rebusan daging
2-3 sudu makan sos tiram
3-4 sudu makan sos tomato
3-4 sudu makan sos cili
secubit asam jawa
garam secukup rasa
2 biji cili merah – potong ikut suka hati.. kasar/memanjang - sy guna paprika merah
2 labu bawang besar- potong bulat
5-6 helai daun limau – potong hiris
* Kisar halus bahan2 tersebut
Cara2:
1. Tumis bahan2 bertanda * yg telah dikisar halus dan juga cili kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan semua jenis sos. Kacau sebati. Jika terlalu kering, masukkan sedikikt air rebusan daging.
3. Masukkan daging rebus.
4. Tambahkan air rebusan daging sedikit demi sedikit utk mengelakkan kuah terlalu kering. Jgn tuang banyak, nanti kuah cair x sedap.
5. Tambahkan asam jawa dan garam secukup rasa.
6. Masukkan cili merah potong dan bawang besar dipotong bulat dan daun limau purut. Biarkan cili merah dan bawang layu. Kacau sebati.
1 comments:
sedapnya nampak daging mak timah ni.. nak wat pun tak susah sangat ye.. thanks shared resepi..
Post a Comment