No bake Oreo cheese cake
Ingredients / Bahan2:
Base / Dasar:
200g oreo -crushed / dihancurkan
100g unsalted butter / mentega tanpa garam
Filling / Inti:
500g Cream cheese / cream keju
400g Whipped cream / krim putar
120g sugar / gula
1 1/2 tbsp gelatin + 60ml water / gelatin + air
40ml lemon juice / jus lemon
12 0reo biscuits - halved / belah setengah
Topping:
200g whipped cream / krim putar
1 tsp vanilla essence / esen vanila
Some crushed oreo cookies / sedikit oreo yang di hancurkan
Method /Cara2:
1. Mix together base ingredients & press into 2 cm springform. Chill up & bake for 5 min.
1. Campurkan bahan2 untuk dasar & tekan dalam loyang springform 20cm. Sejukkan sebentar & bakar 5 min.
2. Mix gelatin, water & lemon juice in double boiler until sugar dissolved. Set aside to cool.
2. Campurkan gelatin.,air & jus lemon dalam double boiler hingga gula larut. Ketepikan & biarkan sejuk.
3. Beat cream cheese & sugar until smooth, add in whipped cream & beat again until well blended.
3. Pukul krim keju & gula hingga lembut, masukkan krim putar & pukul lagi hingga sebati.
4. Add in the gelatin mixture. Mix well.
4. masukkan campuran gelatin. Gaul rata.
5. Lastly, add in halved oreo cookies. Mix again. Pour into springform. Smooth the top. When the cheese cake is set, make the topping.
5. Akhir sekali, masukkan biskut oreo yang di belah dua. Gaul rata. Tuang dalam loyang. Ratakan permukaaan adunan. Bila sudah keras baru buat topping.
6. Refrigerate for at least 5 - 6 hours or until set.
6. Sejukkan lebih kurang 5 - 6 jam atau hingga keras.
Topping:
1. In a mixer bowl, add in whipped cream. Beat in a low speed, add in vanilla. Beat until soft peaks 9 do not over beat).
1. dalam pengadun elektrik, masukkan krim putar. Pukul dengan kelajuan perlahan, masukkan vanila. Pukul hingga bertanduk ( jangan terlebih pukul).
2. Pour on top of the cheese cake. Smooth the top & add some crushed oreo cookies for garnish.
2. Tuang atas kek yang sdh mengeras. Ratakan & hiasakan dengan sedikit biskut oreo yang di hancurkan.
Ready to be serve....
Ingredients / Bahan2:
Base / Dasar:
200g oreo -crushed / dihancurkan
100g unsalted butter / mentega tanpa garam
Filling / Inti:
500g Cream cheese / cream keju
400g Whipped cream / krim putar
120g sugar / gula
1 1/2 tbsp gelatin + 60ml water / gelatin + air
40ml lemon juice / jus lemon
12 0reo biscuits - halved / belah setengah
Topping:
200g whipped cream / krim putar
1 tsp vanilla essence / esen vanila
Some crushed oreo cookies / sedikit oreo yang di hancurkan
Method /Cara2:
1. Mix together base ingredients & press into 2 cm springform. Chill up & bake for 5 min.
1. Campurkan bahan2 untuk dasar & tekan dalam loyang springform 20cm. Sejukkan sebentar & bakar 5 min.
2. Mix gelatin, water & lemon juice in double boiler until sugar dissolved. Set aside to cool.
2. Campurkan gelatin.,air & jus lemon dalam double boiler hingga gula larut. Ketepikan & biarkan sejuk.
3. Beat cream cheese & sugar until smooth, add in whipped cream & beat again until well blended.
3. Pukul krim keju & gula hingga lembut, masukkan krim putar & pukul lagi hingga sebati.
4. Add in the gelatin mixture. Mix well.
4. masukkan campuran gelatin. Gaul rata.
5. Lastly, add in halved oreo cookies. Mix again. Pour into springform. Smooth the top. When the cheese cake is set, make the topping.
5. Akhir sekali, masukkan biskut oreo yang di belah dua. Gaul rata. Tuang dalam loyang. Ratakan permukaaan adunan. Bila sudah keras baru buat topping.
6. Refrigerate for at least 5 - 6 hours or until set.
6. Sejukkan lebih kurang 5 - 6 jam atau hingga keras.
Topping:
1. In a mixer bowl, add in whipped cream. Beat in a low speed, add in vanilla. Beat until soft peaks 9 do not over beat).
1. dalam pengadun elektrik, masukkan krim putar. Pukul dengan kelajuan perlahan, masukkan vanila. Pukul hingga bertanduk ( jangan terlebih pukul).
2. Pour on top of the cheese cake. Smooth the top & add some crushed oreo cookies for garnish.
2. Tuang atas kek yang sdh mengeras. Ratakan & hiasakan dengan sedikit biskut oreo yang di hancurkan.
Ready to be serve....
0 comments:
Post a Comment